Beleidsplan Licht in de Openbare Ruimte

Centrumgebieden


In centrumgebieden zijn veel verschillende lichtbronnen. De belangrijkste zijn:

  • openbare verlichting
  • etalageverlichting
  • aangelichte gevels
  • reclames

centrum Wijhe kerstraat wijhe

Foto links: De Langstraat in Wijhe wordt bescheiden verlicht met antiekachtige armaturen met wit licht. De winkels zelf hebben nauwelijks verlichting. Sommige armaturen hebben geen lantaarnpaal, maar zijn bevestigd aan de gevels. Soms schijnt het licht onbedoeld de woningen boven de winkels in.

Foto rechts: De kerk in de Kerkstraat in Wijhe wordt aangelicht om reden van sfeer. Om de kerk heen staan antiekachtige armaturen met zacht geel licht. 

Openbare Verlichting

De gemeente kiest in centrumgebieden voor:

  • Een goede gelijkmatigheid. Dit betekent dan het licht zo goed mogelijk verdeeld wordt over de straat en er weinig donkere vlekken zijn tussen de lantaarnpalen. Dit is belangrijk voor de leefbaarheid en voor het uitgaanspubliek. 
  • Een relatief lage verlichtingssterkte.

oranjelaan kultuurhuus olst

Foto 1: Diverse lichtbronnen op de Oranjelaan in Wijhe. De gemeente heeft gekozen voor hoge masten met een modern ontwerp. Ze verlichten de omgeving rondom voor het gewenste sfeerbeeld. 

Foto 2: Het Kulturhus in Olst valt na middernacht nog op, vooral door de binnenverlichting en de LED displays die van buiten zichtbaar zijn. 

Boskamp Olst Wijhe cafe Boskamp olst wijhe

Foto′s: Het centrum van Boskamp toont rond middernacht de rondstralende armaturen van de gemeente, de kerk (aanlichting is al uitgeschakeld) en het café. 

Reclame, etalages, winkel, gevelverlichting

Reclameverlichting is in het centrumgebied toegestaan. Het moet voldoen aan de voorwaarden uit de Nota Ruimtelijke Kwaliteit (2014). Reclame moet passen bij het gevelontwerp, moet functioneel zijn, en mag niet overdreven of ontsierend zijn. 

Veel winkels laten ’s nachts hun verlichting branden in de winkel, de etalage en/of op de gevel. Deze verlichting is soms feller dan de openbare verlichting van de gemeente en valt in die gevallen erg op. Na sluitingstijd wordt de sfeer in het centrum mede bepaald door deze verlichting.

Het laten branden van de verlichting heeft meerdere redenen:

  • Inbraakpreventie. Verlichting als inbraakpreventie is alleen zinvol als er mensen in de buurt zijn die reageren bij inbraak. Inbrekers kunnen bovendien baat hebben bij licht. Alternatieven zijn een alarminstallatie of een lamp die alleen aanspringt als er beweging is (bewegingsmelder). Bewakingscamera’s hebben tegenwoordig weinig licht nodig om goed te functioneren.
  • Het aanprijzen van producten. Op tijden dat er mogelijke kopers langslopen, is etalageverlichting een deel van de marketingstrategie van winkels. Vaak is het in de late avond en nacht mogelijk om over te schakelen op geen of minder verlichting. 

albert heijn Olst meubelzaak makelaardij Langstraat Wijhe herxen horeca centrum Olst winke

Oproep aan winkels

De gemeente vraagt eigenaren van winkels en andere bedrijven in het centrumgebied mee te helpen aan duurzaamheid, leefbaarheid en de gewenste sfeer. Ze vraagt hen bewust te verlichten door:

  • te kiezen voor energiezuinige verlichting met een laag vermogen
  • verlichting goed te richten op wat er verlicht moet worden
  • verlichting uit te schakelen of te dimmen in de late avond en de nacht

Deze maatregelen verkleinen het contrast met de openbare verlichting en vergroten de verkeersveiligheid. Een centrumgebied met bewuste verlichting oogt prettiger voor passanten maar ook voor potentiële klanten.