Beleidsplan Licht in de Openbare Ruimte

Lantaarnpalen en duurzaamheid


Lantaarnpalen oftewel lichtmasten

Er zijn diverse soorten lantaarnpalen op de markt. Staal, aluminium, kunststof en zelfs houten masten zijn verkrijgbaar. Hun eigenschappen variëren. Het is lastig te zeggen welk materiaal het duurzaamst is over de totale levensduur. De gemeente Olst-Wijhe kiest bij de aanschaf van nieuwe lantaarnpalen op dit moment voor aluminium. Deze lantaarnpalen zijn veiliger dan stalen palen omdat aluminium bij een botsing meer energie absorbeert. Hierdoor is er meer schade aan de mast en minder aan de persoon of voertuig.

Vormgeving lantaarnpalen - beeldkwaliteit

Bij daglicht is de vormgeving medebepalend voor de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving. Om die reden kiest de gemeente in sommige gebieden speciale lantaarnpalen en armaturen. Bekend zijn de lantaarnpalen met antieke uitstraling in het centrumgebied. Op bijzondere plekken kan de gemeente zelfs een eigen, passende lantaarnpaal laten ontwerpen. Olst-Wijhe kiest in zijn algemeenheid voor ′sober en doelmatig′.

De hoogte is in Olst-Wijhe bij voorkeur 4, 5 of 6 meter. Als er geen rondstraler op wordt geplaatst maar een vlak armatuur, dan zit er een uithouder van een halve meter lang aan de lantaarnpaal.  

lantaarnpaal design olst van stirumstraat antieke paal olst wijhe

Foto 1: Modern vormgegeven lantaarnpaal in de Kornet van Limburg Stirumstraat in Olst.

Foto 2: Antiek uitziend armatuur met paal in de Langstraat in Wijhe.

Levensduur

Een lantaarnpaal oftewel lichtmast gaat vaak 40 jaar mee. Omdat een armatuur 20 jaar meegaat, wordt het armatuur vaak 1 keer gewisseld. Het is mogelijk om op dezelfde mast van conventionele naar LED verlichting over te schakelen.

Wanneer de mast 40 jaar oud is, en er is nog geen reden voor vervanging, dan wordt de kwaliteit gecontroleerd, bijvoorbeeld met een stabiliteitsmeting. Wanneer de leverancier de kwaliteit blijft garanderen, kan de gemeente ervoor kiezen de mast langer te behouden gedurende bijvoorbeeld 5 jaar.

Net als de armaturen, kennen ook de lantaarnpalen in onze gemeente geen grote achterstand qua vervanging en onderhoud. Lees meer in storingen en onderhoud

Duurzaam materiaalgebruik

De gemeente Olst-Wijhe vindt materiaalgebruik een belangrijk aandachtspunt. Bij het beoordelen van de duurzaamheid van armaturen én lantaarnpalen wordt naar de gehele cyclus gekeken van winning, productie, gebruik, verwijderen en hergebruik van materialen. 

Afspraken worden gemaakt met de leveranciers over duurzaamheid. Hierbij worden ook erkende inzamelaars en verwerkers betrokken zodat defecte of afgeschreven lampen milieuvriendelijk worden verwerkt.

Als er nieuwe lantaarnpalen worden geplaatst, dan kiest de gemeente tussen de diverse beschikbare materialen, op basis van kosten, onderhoudsgemak en duurzaamheid in brede zin. In 2015 en de jaren ervoor is vooral voor alumium gekozen. De gemeente denkt vooraf na over welke milieuvriendelijke oppervlaktebescherming, schilderwerk en schoonmaak mogelijk is. 

Botsvriendelijke lantaarnpalen

Op de markt zijn speciale lantaarnpalen verkrijgbaar die nog botsvriendelijker zijn dan aluminium. De constructie beweegt met de auto mee of breekt zelfs helemaal af waardoor de auto minder abrupt tot stilstand komt. Aangezien voorkomen beter werkt dan genezen, kiest de gemeente voor zoveel mogelijk infrastructurele maatregelen om botsingen te voorkomen. Er zijn tot op heden geen speciale botsvriendelijke masten toegepast omdat er voor aluminium is gekozen (zie eerste alinea).