Beleidsplan Licht in de Openbare Ruimte

Parkeerterreinen


De verlichting op parkeerterreinen is vaak een zaak van de gemeente. Soms beheren bedrijven, grote winkels of sportverenigingen zelf de lantaarnpalen op hun parkeerterrein. Onderstaande tekst gaat niet over parkeerterreinen in woongebieden.

Lege parkeerterreinen in het licht

Parkeerterreinen zijn vaak verlicht, ook als er midden in de nacht geen gebruik van wordt gemaakt. Dit kan zinvol zijn in verband met (het gevoel van) sociale veiligheid. Heel vaak kan de verlichting echter uitgeschakeld of gedimd worden. 

De Lange Slagen parkeerplaats marktplein parkeerplaats wijhe 

Foto links: Parkeerterrein bij Sporthal De Lange Slag, Theater Capellenborg en het kindcentrum De Bieën korf te Wijhe. De lampen in rondstralende armaturen zorgen voor relatief veel lichtvervuiling terwijl er in de nachtelijke uren weinig gebruik van het terrein wordt gemaakt.

Foto rechts: Op het Marktplein in Wijhe is een grote parkeerplaats voor woningen er omheen en voor bezoekers van het centrum.

Gemeentelijk beleid

Bij parkeerterreinen geldt dat de gemeente Olst-Wijhe maatwerk wil leveren waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de ligging en gebruik van de parkeerplaats. De verlichting heeft bij voorkeur een lage sterkte, tot 70% van de landelijke richtlijn. Er wordt daarom niet geinvesteerd in een diminstallatie. Bij parkeerterreinen die ’s nachts leeg zijn en terreinen nabij het open landschap en natuurgebieden, streeft de gemeente naar het uitschakelen van de verlichting.

oranjelaan Wijhe parkeerplaats oranjelaan lichtmasten

Foto: Op de Oranjelaan in Wijhe, bij het voormalig stadhuis is de parkeerplaats verlicht met wit licht. Opvallend zijn de twee decoratief-verlichte strepen op de grond.

Oproep aan beheerders van parkeerterreinen

De gemeente vraagt bedrijven, winkels, sportverenigingen en andere instellingen om hun parkeerterreinverlichting aan te passen door te kiezen voor een laag vermogen en ‘s nachts te dimmen of uit te schakelen. Twee goede voorbeelden bij sportvoorzieningen:

De Hooiberg parkeerplaats parkeerplaats voetbal wesepe

Foto 1: Het parkeerterrein bij sporthal de Hooiberg te Boskamp wordt door de beheerders van de sporthal uitgeschakeld bij vertrek. 

Foto 2: De voetbalvereniging in Wesepe schakelt de verlichting van het parkeerterrein met een automatische tijdschakelaar rond 0.30 uit.